måndag 8 augusti 2016

Kommentarer om boken Stjärndamm

Ibland recenserar jag böcker på den här bloggen, men det hade jag inte tänkt att göra med Stjärndamm. Detta har en mycket enkel förklaring. Stjärndamm är inte en fristående bok utan är en direkt uppföljare till Stjärnfall som i sin tur är en uppföljare till Stjärnklart. Visserligen kan Stjärnfall läsas självständigt men Stjärnfall kan det inte. Således föreslår jag att om du inte läst någon av böckerna börjar antingen med Stjärnklart eller Stjärnfall även om serien har bäst behållning av att man läser Stjärnklart först.

Vad jag dock tänkte att jag skulle göra var att skriva ner lite kommentarer om boken. Således finns spoilers nedan; ni är härmed varnade:


Jag erkänner mig mycket förtjust i boken, framför allt att Wilderäng inte lät den uppenbara lösningen vara den enkla. Jag erkänner att så fort jag hörde namnet på vart de seglade att jag insåg hur Wilderäng skulle försöka avsluta boken men det intressanta med Wilderängs böcker är hans track record att låta saker gå åt helvete vilket gör dem oändligt mer spännande. Lyckliga slut är inte något han har för vana att syssla med och listan på döda karaktärer i hans böcker kan göras lång. Det sagt är jag inte förvånad att en av huvudpersonerna överlevde - den förberedde överlever helt enkelt. Lösningen på problemet Stjärndammet var också intressant och jag är mycket glad över att Wilderäng inkluderade en epilog - full av referenser till populärkultur och en stor dos av HFY vilket jag alltid uppskattar, framför allt efter tre böcker av ond bråd död. Antydan om att mänskligheten som helhet har undergått en förvandling fanns där vilket också var fascinerande.

På det stora hela är jag nöjd med boken som frångick trilogiers vanliga koncept att göra allt ljusare innan slutet - boken är oerhört mörk, även när man hittat det sista medlet som kan bita på fienden och de sista striderna är intensiva och välskrivna. Jag kan inte annat än att se fram emot Wilderängs framtida verk och tv-serien som förhoppningsvis kan göra böckerna rättvisa.

Inga kommentarer: