torsdag 25 oktober 2012

Parasiten CopySwede

Idag ska vi tala om en parasit. En stor, ful, fet parasit, vars enda existens hänger på utnyttjande av andras teknik. I naturen är detta inte så värst ovanligt men man tycker att bolag kanske skulle haft lite mera vett.

Parasiten uppkom i samband med debatten om kassetbanden. Folk ville gärna blanda sin favoritmusik på ett sätt som får playlists idag att likna en helgedom. Mixtapes var grejen, och musikindustrin klagade. "Vi förlorar pengar" hette det. Man kunde ju kopiera kassetband rakt av, och helst av allt ville musikindustrin förbjuda detta. Det fick de inte. Regeringen insåg nog att det inte var en bra politisk fråga att ta upp bland musikälskande svenskar, och Olof Palme ville nog också behålla sina mixtapes.

Istället belades tomma kassetband med en avgift. Tanken var att organisationen Copyswede skulle administrera så att Tomas Ledin kunde få ersättning för de nya kopiorna. Så lät det i alla fall från officiellt håll. I själva verket är Copyswedes syfte att få pengar till "Rättighetsinnehavarna", vilket är en finare omskrivning för skivbolagen.

Allteftersom tekniken utvecklats så har Copyswede försökt förhandla om att avgifter även skall läggas på nyare teknik. Här är dock kruxet jämtemot kassettbanden. Det finns ingenting som säger vad som finns på en DVD Skiva. Det går inte att låsa den till att bara spela musik, film etc etc. Mina egna DVD skivor överlämnas med bilder till kund - mina bilder. Hade Copyswedes intentioner om rättighetsinnehavarens välmån varit uppriktiga hade det funnits ett sätt för mig att få tillbaka den lilla avgift jag betalar. Men istället går man efter ett eget, vagt system som favoriserar skivbolagen.

Det finns ingen anledning till att Copyswede ska få lägga avgift på USB Minnen och bärbara hårddiskar. Ingen anledning alls. Copyswede försöker ragga mer pengar till sina klienter skivbolagen genom att snylta på andras teknik utan att ta hänsyn till vad tekniken faktiskt gör. Det finns också ett intressant problem när de lägger avgift på en 1tb Hårddisk. Enda sättet att fylla en sådan med material du inte har rättigheterna till är att ladda ner, och att ladda ner är olagligt i det här landet. Än så länge.

Så jag tycker Copyswede ska bestämma sig. Antingen verkar man för laglig nerladdning med en privatkopieringsersättning (vilket i sådana fall i alla fall låter rimligare, även om parasiten borde dö ut helt) eller så ger man fullständigt fan i att - som Tomas Ledin en gång sade - "knycka" andras teknik och kapa den för egna syften.

Copyswede kommer behöva välja väg i den här frågan, innan deras törst efter fler avgifter kommer göra beställningar från utlandet än mer populära än vad de är idag, varpå risken blir att den redan sköra elektronikmarknaden lider.

Under tiden Copyswede gör det ska jag skicka ett medelande till dem och fråga var min del av kassetersättningsavgiften är. Jag borde kunna få ett Jenkatuggumi för min andel i alla fall...

5 kommentarer:

Magic Scholar sa...

Orsaken för att du inte får pengar för dina verk från CopySwede är för att de endast ger ersättning om något av dina verk eller du själv varit medverkande i något program på SVT, TV4, TV3 eller Kanal 5 (och då endast om det är en dramaproduktion). Det är alltså en väldigt liten andel "upphovsrättsinnehavare" som får del av denna i längden massiva kakan.

Anonym sa...

Kasettersättningen kom till när vi kunde göra blandband från skiva eller radio och dela ut till vänner och bekanta, eller låna ut en skiva eller film för inspelning på kassett. Kasettersättningen på videoband skulle även täcka in inspelning från direktsänd TV och uppspelning av materialet flera gånger i slutna sällskap.

Men nu är inte "blandband" tillåtet längre, nya upphovsrättslagen tillåter inte heller att "låna" ut eller kopiera något materialt alls. Läser man lagtexten bokstavligt så vågar man inte ens spela upp materialet för familjemedlemmar. TV-kanalernas play-tjänster har ersatt videoinspelaren.

Så våra externa hårddiskar använder vi för att säkerhetskopiering av vårt eget material idag och usb-pinnarna får vi inte använda för att "låna" ut något upphovsrättsskyddat material ändå, definitivt inte några inspelade TV-program lär förekomma i någon utsträckning på usb-pinnar och sd-kort.

Nästa steg är väl skatt på molnlagring och bandbredd som kanske blir verklighet i Frankrike. Där är det starka krafter inom tidningsvärlden som vill ha ersättning för tjänster som länkar till deras material.

Unknown sa...

Utan att säga emot ditt inlägg i övrigt: som företagare kan du slippa avgiften mot att du redovisar hur mycket du köper. Info finns på copyswedes hemsida.

Som privatperson går det dock inte slippa, hur mycket man än redovisar.

Hmm, där är en aktivismidé, börja skicka sina privata inköp med samma mall.

Anonym sa...

Det är som med momsen. Men vilka företagare orkar lägga tid på att "kasettersättnings"-registrera sig och fylla i en månatlig disk och usb-blankett?

Anonym sa...

Magic Scholar: Nä, ersättning ges till en rad andra, men inte av Copyswede. Ersättningen samlas in av Copyswede, men betalas ut av andra, till exempel Stim när det gäller inspelad musik. Copyswede betalar bara ut för tv-produktion, det stämmer.

Anonym: Blandband är tillåtet, bland-CD också. Du får faktiskt ge hela din skivsamling som mp3 till din polare. Det är nämligen just den rätten som privatkopieringsersättningen ger dig.

Däremot får du inte ladda ned illegalt. Det får inte heller upphovsmännen någon ersättning för.

För övrigt, Jonatan, så är rättighetshavarna betydligt fler än skivbolagen. Läs årsredovisningen till exempel - Copyswede har ju insyn i siffrorna.