måndag 29 augusti 2011

Noteringar ur FUP mot 15:årig kulturintresserad

Sitter och läser Förundersökningsprotokollet om den femtonåring som anmäldes av sin rektor. Följande noteras:

Tydligen ska flera av eleverna enligt IT Teknikern ha sagt "Det är för du laddar ner så mycket på datorn". Nu vet jag inte riktigt vilken skola det här är, men de flesta femtonåringar jag känner vet hur man laddar ner saker utan att få virus. Öppna säkerhetshål i webbläsare tenderar att vara orsaken, speciellt då skolor med låst programvara och dylikt tenderar att tvinga eleverna att använda äldre versioner.

Beslut om polisanmälan togs av Rektorn, Maria Kempe Olsson. Hennes motiv till detta beskrivs inte, tidigare fall har skötts internt då IT Teknikerna har talat med eleverna.

Citat: "Via en såkallad You-Torrent"

Svenska AntiPiratbyrån kontaktades av åkklagaren angående listan av filmer. De anser att filernas namn är tillräckligt för att avgöra att filerna laddats ner från olovliga källor - detta på grund av tillägg som SWESUB och DVDRip. Detta är visserligen vanligt hos kultur inhämtat från icke-officiella källor men på inga sätt exklusivt. Detta är underskrivet av Anders Nilsson.

...en lång text om hur BitTorrent fungerar. Daterad 2005.

39 filmer, samt 30 .torrentfiler fanns i datorn. Skärmdumpar visas på detta, och anses vara det främsta beviset. Om någon vill försöka sätta dit någon med detta bevis så är det väldigt enkelt.

Återigen har flera av filmerna spelats upp för att konstatera att de är hela och går att se på. Då får man fråga om de har setts i sin helhet eller om bara bitar spelades upp. Om bitar spelades upp, hur vet man att något inte saknades?

På listan över filer noteras även VLC Player, installationsprogrammet för World of Warcraft och "PokerStars Install". Just det senare låter också som något som kan ge virus.

Ställeföreträdande advokat är närvarande vid förhöret. Bra att veta, för i Uppsala förra veckan var en advokat ej närvarande.

I förhöret uppger han inte sitt lösenord, vilket tyder på sunt förnuft. Han hävdar att han inte kommer ihåg det, men det tror jag inte.

Han frågas direkt om han använder ThePirateBay. Varför kan man fråga sig?

Han tillfrågas om hur insatt han är kring rättegången mot The Pirate Bay. Återigen, varför. Det verkar som de vill veta hur han står politiskt i frågorna.

Försvarsadvokaten flikar in att om pojken ska göra rätt för sig så ska det vara ett skäligt belopp. Ja, för industrin har ju visat sig vara restriktiv med sådant tidigare...

FUP Slut.

Rent personligen så tycker jag det här är förjävligt. Drar man personer inför polisen för sådant här? Vad hade rektorn för motiv till att polisanmäla? Varför framställs Antipiratbyråns PM som neutral information?

Många intressanta frågor, som jag är rädd vi inte kommer få ett vettigt svar på. Och detta är nog bara början...

5 kommentarer:

arkemiffo sa...

Jag måste bara fråga, vad VLC och WoW installationsprogram fanns med på listan för? Är det nån generell lista över allt han har laddat ner till datorn eller? Båda dessa filer finns att ladda hem på respektive hemsida, och är gratis att ladda ner. Dom borde inte ha något med åtalet att göra.

Carlos blogg sa...

Är det något som vet hur det gick med domen mot 15-åringen?

Jonathan sa...

Carlos: Rättegången är i morgon.

Arke: De finns med på en screenshots som uppvisar Torrentfilerna. Så de finns med "av misstag" skulle jag vilja säga.

Anonym sa...

"Nu vet jag inte riktigt vilken skola det här är"
Buråsskolan i Göteborg.

"Bra att veta, för i Uppsala förra veckan var en advokat ej närvarande."
Vilket är det normala. Du har absolut ingen rätt att ha en advokat närvarande vid ett polisförhör. Inte i rättsstaten Sverige...

Jonathan sa...

Oldtimer: Förra veckan i Uppsala var inte ett förhör, utan en rättegång.