onsdag 10 februari 2010

Kondomen på Fingret


Titeln avslöjar redan vad som komma skall - Ni vet det och jag vet det. Ni ser det själva på bilden ovan. Någon skämtade verkar tycka det är kul att på statyn utanför Tingsrätten placera en kondom. Kanske han inte fick använda den en natt ute på byn och istället tänkte att statyn behövde den bättre? Gått hem ensam med kondom i fickan har vi alla gjort där hoppet om lite "Kamratlig samvaro" nekats. Lustigt på vilka sätt man ibland kan få hembesök förresten.

Nu undrar ni varför i helvete jag skriver om en halvlustig bild. Det är egentligen inte bilden som är det jag skriver om. Det är liknelsen som formades i mitt huvud efteråt som är det viktiga.

Låt oss leka med tanken att någon vill skada statyn. De väljer just den här punkten att göra det på - och för argumentationens skull kan vi säga att enligt den information som angriparen fått - är just det enda stället. Dessutom ser det bra ut ur propagandasynpunkt. "Titta, jag slog sönder en staty precis där den är skyddad". Visst, somliga kommer notera att "men för i helvete, skyddet var en jävla kondom" men andra kommer förfasa sig över hur ligisterna brer ut sig. Sedan finns det de som bryr sig inte alls.

Sedan är det hur angreppet utförs. Skulle någon slå hårt med en slägga mot fingret där kondomen sitter kanske både kondom och finger skulle ryka. Det ökar också risken för att någonting utanför Statyn - kanske en förbipasserande eller en väktare, eller att den som slog blev trött i armarna eller hellre ville göra någonting annat - ingriper.

Skulle någon sticka med en nål skulle kondomen kanske få lite hål - men nästan ingenting skulle hända statyn. Eller så skulle den rasa ihop. Sluta skratta, du i Borlänge, jag är helt på det klara att de flesta statyer inte faller ihop bara för att de petas på med en nål. Men samtidigt finns det statyer som antagligen skulle göra det, bara nålen satt på rätt ställe. Och då hjälper ingen kondom, oavsett om den sitter på ett finger eller där den faktiskt borde sitta.

Vad som hjälper är materialet statyn är byggt av. Tusentals olika particlar som skapar en substans som antingen kan vara hård eller mjuk. Samma sak är det med samhället. De flesta civilisationer i väst är av det mjukare slaget. Inte för att de måste - ett demokratiskt samhälle är ofta stoltare över sin nation än alla lojala undersåtar i Nordkorea. USA - trots sin stora militärmakt och skrämmande övervakningsapparatur är starka. Inte ens om de avskaffade militären och övervakningssystemen skulle USA upphöra att existera även om några Myrdals runt om i stugorna antagligen hoppas det.

USA, Sverige, Storbrittanien, Tyskland - och många andra länder är nämligen något mer. De är baserade på en idé som är centrerad runt en kultur och ett språk - kort och gott en tillit på en nationell tillhörighet. Någonting sådant är väldigt svårt att skada - såvida man inte på lång sikt försöker skada den nationella tillhörigheten. Hur gör man det då? Jo, man får folk att sluta lita på varandra. Sluta tala förtroligt. Sluta med allt som gör att man känner stolthet för landet - och allt som blir kvar blir en klunga människor som bara är ensamma, olyckliga och misstänktsamma.

Kondomen som satts på fingret är skyddet. Det är FRA-Lagen, Datalagringsdirektivet och Stockholmsprogrammet. Det är nakenscanners och kroppsvisitationer. Det är vad man satt dit för att på kort sikt skydda mänskliga liv - i många länder där inget sådant hot existerar. Och skulle någon få för sig att placera en bomb på sergels torg, rulla ett gäng tunga bowlingklot nerför en rulltrappa i rusningstid eller skjuta personer på ett tåg så har liv förlorats - vilket är tragiskt. Men om ett sådant nålstick går igenom kondomen så kommer statyn fortfarande vara hel - såvida inte den innan vittrat sönder i sin enhet till den grad att den inte håller emot. Statyn faller samman - och det gör också landet.

Tillit är svaret. Istället för Stockholmsprogram, lita på att människor vill och kan göra det rätta. Istället för FRA, lyssna med egna öron vad folket vill säga. Istället för Datalagringsdirektiv, gå ut och ta en picknick i en park med personer du inte träffat på länge. Tala, ha trevligt. Var dig själv och var öppen. Endast då kommer den enhet, den känsla som håller ihop en nation att bestå. Endast då kommer vi leva på en plats som vi är stolta över. Endast då kommer vi inte att braka ihop om ett nålstick kommer.

Inga kommentarer: