söndag 14 februari 2010

File Deletion is Murder!

Jag känner att jag som fotograf måste kommentera Jespers underbara inlägg om Maktmissbruk från Poliser i T-banan men det känns inte som jag kan kommentera alltför mycket. Poliserna var maktmissbrukande stollar som borde bli av med sin legitimation och Jespers arbete för att återställa filerna är mycket skickligt.

Jag råkade själv ut för en likande sak för ungefär två veckor sedan. Jag stod vid Odenplan och fotade ut över perrongen uppe vid Rulltrapporna - och fick en brysk idiot till SL-Vakt på mig. Denne hade separerat sig från sina kollegor och gapade om det icke-existerande fotoförbud som somliga inbillar sig finns i Tunnelbanan men som bevisligen inte existerar.
Otillräckligt utbildad eller helt enkelt inte mogen för sitt jobb?

Just då det hände var jag väldigt skärrad och jag ringde flera bekanta för att ventilera händelsen. Okey, han kanske ville känna sig lite stor i mössan genom att följa efter mig runt en perrong (vilket jag höggljutt sa åt honom att lägga av med). Han vägrade dessutom visa väktarlegitimation (vilken utan SL-Vakter inte har några fler rättigheter än en vanlig trafikant) och följde efter mig tills jag hoppade på tåget som står i bakgrunden. Det får en att undra egentligen hur många gånger per dag sådant som hände mig - och det långt värre missbruket som Jesper råkade ut för händer. Ingen ska behöva ta bort sina bilder oavsett orsak om bilden är tagen på en plats där sådant är tillåtet.

Därför kommer jag i detta inlägg att bjuda på blandade bilder från områden där det enligt ovanstående dårfink råder fotoförbud för att protestera mot att vakter och poliser gapar om detta så fort de känner att de behöver tillfredställa ett maktbehov.

Bilderna är länkar, så klicka på dem om ni vill se den stora varianten.

Edit: Tack vare en anställd på MTR Stockholm fick jag även denna länk som förklarar att fotoförbud inte existerar.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Skicka ett mail till någon ansvarig på SL och bifoga fotot på snubben.
Be dem tala om för honom vad som gäller och eventuellt kan du lämna ditt telefonnummer och säg att du förväntar dig att snubben ringer upp och ber om ursäkt för sitt felaktiga beteende.

Troligtvis gör han aldrig om det då.

Signe Rocklin sa...

+1 @ anon

Anonym sa...

Sista bilden var cool. Hur gör man sånt?

Jonathan sa...

Det är rätt enkelt. Jag tog en bild på tåget, sedan kopierade jag den, spegelvände och satte dem mot varandra :)

Anders Troberg sa...

Är det inte på tiden att vi startar en fototävling, där temat är "Poliser och vakter i tunnelbanan".

Pris till 'bästa bild', 'flest bilder med identifierbara ansikten på poliser/vakter' och 'bästa bild på otillbörligt ingripande'.

Deltagande skriver lämpligen ut följande sida att ha med sig för att kunna visa för de som tror att man inte får plåta så: http://www.fotosidan.se/cldoc/1746.htm

Vad sägs, låter det bra?

Unknown sa...

Shit! Nu vet ju terroristerna hur det ser ut vid Thorildsplan. Nu ligger vi illa till..

Jonathan sa...

Skickade följande till dem. Få se om det blir något svar...


God Kväll.

Jag önskar klaga på en av era trafikvärdar som uppträdde mycket hotfullt och på ett sätt ovärdigt ert företag vid Odenplans Station när jag för privat bruk fotograferade från ovan en av rulltrapporna.

Enligt er egna utsago i Massmedia efter fallet Jesper samt i övrigt dokumentation så finns inget fotoförbud för privatpersoner - dock så hävdade personen i fråga att ett sådant existerade.

Han följde efter mig trots att jag uppmanade honom vid flertalet tillfällen att sluta och jag bad honom också att uppvisa legitimation vilket han också nekade - varvid jag tog en bild av honom i händelse av vidare övergrepp från hans sida för användning som bevismaterial.

Källa för att fotografering är tillåtet:
http://www.fotosidan.se/cldoc/1746.htm

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jesper-utpressades-av-civilpoliser_4256789.svd

Bild kan hittas på:
http://jrl5.blogspot.com/2010/02/file-deletion-is-murder.html
På samma adress kan även hittas exempel på den typ av bilder jag tar i Tunnelbanan.

Jag skulle önska ett svar via E-Post. Alla åtgärder ni utför eller inte utför (inklusive ert svar) kommer även att bloggas om på:
http://jrl5.blogspot.com

Mvh
Jonathan Rieder Lundkvist

anki sa...

TUMMEN UPP!!!

Thomas Tvivlaren sa...

Bra Jonathan! Gillar Trobergs förslag också!

Jens L. sa...

Alltså,...har jag uppfattat det rätt då du har blivit nekat att fotografera i tunnelbanan då själva tunnelbanan fotograferar oss och filmar oss och spelar in röster och allt vad vi säger i tunnelbanan? Tunnelbanan får alltså göra allt det här men vi människor får inte göra detsamma? Har jag uppfattat händelserna rätt?
MYCKET MÄRKLIGT ATT MÄNNISKOR INTE FÅR GÖRA NÅGONTING LÄNGRA! DET HÄR GÅR JU INTE ATT HA DET SÅ!