lördag 6 juni 2009

The Night Before

Det är nu natten innan valdagen. Lugnet före stormen. De flesta jag talar med gör roliga saker. Gårdsfester. Sitter hemma med killen. Spelar spel. Allt utom fokuserar på valarbetet. Detta är för att det är en nödvändighet att slappna av. Det kommer bli en tuff dag i morgon. Alla kommer göra sin del. Anna. Christian. Amelia. MaB. I morgon kan de förändra världen.

Det är någonting alla drömmer om. Någonting alla vill göra. Någonting alla strävar efter.

För 65 år sedan stormade Amerikanska, Canadensiska och Brittiska Trupper stränder i Västeuropa. De gjorde de för att de slåss för friheten. I morgon är det vår tur. Våra trupper marcherar. De använder sitt vapen mot fienden - de som vill begränsa vår demokrati, våra rättigheter och vår personliga integritet. Och vi är fler än dem. Vi är bättre utrustade. Vi har högre moral. Och vi har en tro på vårt demokratiska rättssystem istället för hotet om despotism.

Vi kommer att vinna. Det är någonting jag är säker på.

14 kommentarer:

Nicklas sa...

Det är ju lite tråkigt att vi inte har någon kampmusik.
Marseljäsen, Internationalen, Battle hymn of the Republic, Vi bygger landet och andra coola låtar är ju redan tagna.
Kanske 1812 av Tchaikovskij är lagom subtilt. Det bästa vore ju något som kunde spelar för högsta volym över gator och torg.

Strand sa...

Melodi: Piratsången i Pippi Långstrump.

"Femton gastar på IPREDs kista, yo-ho-ho och en flaska med rom.
Femton pirater och femton bloggar, yo-ho-ho och en flaska med rom."

Bara något jag hittade på nu.

Jonathan sa...

Jag brukar köra Imperial March jag...

E-mannen sa...

http://www.youtube.com/watch?v=UX3COyLWDig
"Misfits - We are 138" - Bästa kampsången med tanke på telkom-paketet och tillägget 138 som vi kämpade för!

http://www.youtube.com/watch?v=9jI5Tp_8lwU
"Runawaydroid - We're All The Pirate Bay (Mont Mardie Cover)" är också bra.

http://www.youtube.com/watch?v=puvD3bF_W3I
"The Hellacopters - Murder on my Mind" - En fantastisk kommentar om skivbranschen! Lyssna på den texten!

Nicklas sa...

Men det är ju maannli't.
Lila bygghjälm och Imperial march. :)
Inkassera 15% utan att passera gå.

Ja' ä' fan beest.

Jonathan sa...

1812 av Tchaikovskij är f ö den låt som spelas i början av V för Vendetta när han spränger Old Baily.

Anonym sa...

Vilka var det som besegrade nazisterna? Jo, det var Sovjet. Finns inte mycket gott att säga om Sovjet efter det men det var de som såg till att nazisterna förlorade kriget. 200000 stupade allierade på västfronten är tragiskt men inget mot 20 miljoner stupade på östfronten. Sovjet kämpade tämligen ensamma mot nazisterna i 3 år sen skrapade de allirade upp resterna.

Jonathan sa...

Jag skulle föredra att du inte läxade upp mig angående Andra Världskriget. Sovjet var visserligen viktigt när det kom till att besegra Nazi-Tyskland, men dess flygvapen var beroende av Lend-lease bränsle och dess armé använde amerikanska truckar. Utan den här hjälpen hade de haft mycket svårare.

Man får inte heller glömma att Röda Armén inte började avancera på allvar efter att Britter och Amerikaner hade slagit Rommel i Nordafrika.

De flesta experter är ense om att Sovjet aldrig ensam skulle ha kunnat kämpa mot Nazi-Tyskland. Tyskland förlorade för att de förde två (i vissa fall tre) frontskrig.

Anonym sa...

ALLA experter, verkliga experter, VET att Sovjet besegrade nazisterna, så gott som på egen hand! Lend-lease stod för 5% av de sovjetiska vapnen och var av undermålig kvalitet (jämför med T-34). Över 90 % av den nazistiska krigsinsatsen gick till kriget mot Sovjet, och 90% av deras förluster i soldater kom på östfronten (de civila förlusterna kom dock av västs terrorbombningar mot tyska städer, t.ex Dresden). Landstigingen i Normandie kom 1944 när Tyskland redan var besegrat. De
allierade möttes av pensionärer och tonåringar! WW2 avgjordes utanför Moskva och Stalingrad samt vid Kursk och Dnepr!

Jonathan sa...

Jag talar inte om vapen. Jag talar om annat. Vet du te x hur många lokomotiv som tillverkades i Sovjetunionen under kriget? Inte tillräckligt många för att ens sköta svensk järnväg - och absolut inte för att transportera Trupper i ett så stort land.

Lend-Lease hade liten inverkan i vapen, men i understödjande roller så var det en oerhört viktig hjälp.

Jag tycker också det är skamligt att du på ett sådant sätt också förringar de allierades insatser i Nordafrika (dit mycket pansar bands up), Italien, Sicilien och Malta.

I övrigt så betedde sig Sovjet helt idiotiskt i fallet Sorge - hade det skötts korrekt hade Sovjet kanske med rätta kunnat sägas avsluta kriget tidigt och nära på ensamt. Dessutom insisiterade Stalin på att en tredje front skulle öppnas - han ansåg sig inte kunna vinna kriget annars och hotade med Kapitulation vilket ledde till katastrofen i Dippe 1942.

Anonym sa...

Var får du (Jonathan) alla dina dumheter från?? Jag har studerat WW2 i många år och från flera källor!
De återkommande spektaklen om landstigningen i Normandie är ett lömskt försök till historieförfalskning genom att försöka ge sken av att landstigningen hade någon avgörande militär betydelse.Det hade den alltså INTE. Nordafrika, Italien var t.o.m. kanske viktigare men förbleknar ändå vid jämförelse med kriget mot Sovjet - DÄR och ingen annan stans avgjordes WW2. Fråga överlevande tyskar t.ex.!

Jonathan sa...

Vad bra att du läst på - svara då på frågan. Den är inte svår. Hur många lokomotiv tillverkades i Sovjet under krigsåren?

Anonym sa...

Ursäkta, men vad f-n har producerade lokomotiv att göra med det faktum att andra världskriget avgjordes på östfronten och inte i Normandie?!

En annan "Anonym"

Jonathan sa...

Det har med det enkla faktum att personen i ett tidigare inlägg förringar Lend Lease hjälpen.

Sovjet producerade 90 lokomotiv under krigsåren - och fick nära 2000 levererade till sig. De fick också amerikanska truckar och jeepar i nära hundratusental.

Sovjets Armé var högst beroende av dessa saker och kunde alltså inte kommit så långt som de gjorde utan västs hjälp.

Utöver det så underlättades det av att de västallierade kontaktade Sovjet när de skulle göra ett anfall så de kunde kordinera dem - någon motsvarande prestation gjordes inte från Sovjet.

Utöver detta så bands otaliga antal stridsvagnar och stridsgrupper upp i Normandieområdet, Italien och Nordafrika.

Att säga att Sovjet i längden ensam skulle ha vunnit håller inte. Det var ett teamwork från alla inblandade.