tisdag 21 augusti 2018

Partipropaganda är inte Samhällsinformation

Det är valår igen. För mig är det ett intressant valår för det är det första året som jag faktiskt inte är politiskt aktiv. Någonstans vid senaste valåret gick jag ur Piratpartiet efter nästan åtta års medlemskap. Jag hade lessnat på det mesta som hörde politiken till. Det är en åsikt jag håller för sant även idag. Efter tre valrörelser på nationell nivå och två för EU är jag utled på allt jag partipropaganda heter. Skulle jag komma undan med det skulle jag riva ner varenda valaffish jag såg. Jag tycker de är ett fruktansvärt inslag i stadsbilden och enbart "Låt napalmen regna ner" av Raubatier känns passande när jag ser ett hundratal av dem på väg till och från jobbet.

Det finns en plats där jag rimligen skulle kunna tänka mig att kunna vara ifred från denna anstormning av floskler, falska leenden och bråk om huruvida en simhall ska vara 25 eller 50 meter lång - vem bryr sig. Jag vill att den ska vara kostnadsfri men inget parti på Lidingö verkar bry sig om den saken så varför ska jag lägga mig i den frågan? Den platsen är i alla händelser min lägenhet.

Och det här någonstans här jag drar min gräns. Rätt bokstavligen i form av en låst dörr.Den här lappen fick jag upp i ett tidigt stadium. Jag har alltid en extra skylt utöver den svarta för den svarta sitter på varenda dörr i porten och ignoreras helt av dem. Den innehåller tre punkter som är mycket tydliga. Reklam som inte är adresserad vill jag inte ha. Jag vill inte att Politiska Partier ringer på dörren. Jag vill inte ha deras propaganda.

Idag har två av dessa regler brutits och jag vet av vilka tre partier. För mig är detta mer än att jag måste lägga lite plast eller papper i sopkorgen. För mig är detta regler som jag satt upp. Att respektera de här reglerna tycker jag är viktigt, framför allt för ett parti som vill förvalta min röst. Av den anledningen brukar jag genomföra hotet som står på lappen som en markering. Inget politiskt parti har hittills faktiskt betalat den föreslagna summan till varken VRR eller Gula Bandet. Det faktumet kommer säkert hamna på twitter om tjugo minuter under rubriken "etablerade partier hatar veteraner". Ytterligare en del av Politiken jag avskyr.

Och det är här vi kommer till min poäng. Poängen om respekt. Poängen om att år efter år gömma sig bakom "det är samhällsreklam" och "utdelarna har inget val" trots att det oftast är aktivister som delar ut flygbladen hos mig. Det här är något Politiker kan ändra på. Det är inom deras makt. Klart som fan att de inte ändrar på det utan tvärtom ger ut riktlinjer som säger att sådant här måste delas ut.

Det innebär att gnället om simhallen har samma betydelse i deras ögon som "Om Kriget / Krisen kommer" vilket i min mening är helt jävla absurt. Partipolitisk propaganda är inte samhällsinformation. Det har oftast samma relevans som annan massproducerad reklam - att nöta in ett fåtal frågor och partiets åsikt i dem. Tänk inte på det stora hela, varför ska du bemöda dig med sådant för?

På ett mer personligt plan. Det handlar för mig främst om respekt. Mitt hem är min borg, det är där jag är när jag laddar om. Ringer det på dörren är det bäst att det handlar om inbjudna personer eller att det är något viktigt som inte kan vänta. Men framför allt, varför ska jag rösta på ett parti som inte respekterar vad jag vill i ett sådant enkelt ärende? Ett parti skriver att de lyssnar på mig. Tydligen inte eftersom de inte agerar efter mina önskemål. Ett annat vill ha språktester men deras egna företrädare klarar inte av att läsa klart skriven svenska. Ett tredje skriver att alla ska med men om jag inte vill med då? Om jag är nöjd med att sitta här?

Kära Partier. Jag kommer prata med era företrädare vid en valstuga. Jag kommer fråga KD och SD varför de vill göra livet surt för mina vänner. Jag kommer fråga S och V varför de inte verkar ha gjort något för att förbättra miljöfrågorna vid sin tid vid makten. Jag kommer fråga M och L varför de verkar ha övergivit den mer klassiskt borgliga agendan för att bli mer konservativa. Jag kommer fråga LP varför i helvete de förstör ett vettigt partiprogram genom att förespråka tiggeriförbud. Jag är politiskt intresserad. Jag diskuterar gärna. Era företrädare kommer märka att jag är emottaglig för rimliga argument. Vad jag dock inte kommer tolerera är spam.

Inga kommentarer: