onsdag 11 augusti 2010

Nej din dumma jävel, du har fel

Ah, Val. Denna underbara tradition vi har att välja våra förmyndare under de nästkommande fyra åren. Då vi hyllar demokratins under och ser till att verkligen studera alla alternativ, granska politikernas lögner och sedan rösta på det som vi känner att vi vill rösta på, det som vi vill ska förändra Sverige.

... Vem försöker jag lura?

De flesta kommer inte till steget "rösta som vi känner att vi vill rösta på". Många röstar enbart - och inte så förvånande enbart på de sju Riksdagspartierna som om de vore eviga och oföränderliga. Och att rösta på något annat brukar bemötas med ett patetiskt "du kastar bort din röst".

Att säga så är att förakta en persons val på en grundlig nivå, det är det enda ordval som kan få mig att vilja stå och skrika ner personen som sagt det till småsmulor.

Självkontroll, Jonathan. Självkontroll.

Att rösta är din demokratiska rätt - och enligt somliga en plikt. Men det är framför allt ett val - ett av de viktigaste du kan göra, oavsett om du tar det på allvar eller ej. Det är din syn på vilken riktning du anser att ditt land ska ta.

En person som säger "bortkastad röst" tar dina åsikter, stampar på dem, hoppar på dem, skändar deras lik på det värsta sätt tänkbara och skrattar sedan åt din dumhet. Det är vad orden innebär. Det är en kränkning av värsta sort, att säga att man inte är värd att tänka själv.

Och därför är det synd att se att så många använder dem. Att de inte har mer respekt för personers åsikter. För utan sina åsikter är en person inte mycket.

1 kommentar:

nef sa...

Det där med "bortkastad röst" får även mig att se rött. Jag brukar svara enligt fd guvernören Jesse Venturas devis:
Man ska rösta efter vad man känner i sitt hjärta, efter sin övertygelse. Ett politisk val är inte ett hästlopp, man ska inte lägga sin röst på den man tror kommer att vinna, utan på den man vill ska vinna. Därför röstar jag på Piratpartiet.