söndag 4 juli 2010

En protests konsekvenser

Varje val så finns det en grupp som oftast inte hörs. Det talas nästan aldrig om dem i media, och när det händer så är det ofta i nedvärderande toner och nästan alltid som bortförklaring. Det är kanske förståerligt för den här gruppen är kanske de mest röstvänliga och demokratiälskande personerna i landet och de ligger sällan på soffan på valdagen.

De är de personer som vill rösta men anser att de flesta partiernas politik eller agerande är skit. Kort sagt, de är proteströstare. De vänder sig ofta till små uppstickarpartier och kan skjuta dem framåt något enormt i en valrörelse.

Proteströster kommer i årets valrörelse att spela en oerhört stor roll. Sverige är trött på en Socialdemokrati som verkar vara fast i samma slagord efter tjugo år (och regerat landet i åttio). Likväl så är Alliansen inte ett bättre alternativ - för vad de försöker göra är att härma Socialdemokraterna och hoppas att det går lika bra för dem. Procentsatser är oftast det enda som de här partierna argumenterar. Skatt hit. Skatt dit. Mer eller mindre i plånboken. Oftast inlindande i svepande kommentarer som berättar hur helvetiskt det kommer bli om andra sidan vinner.

Och utanför portarna, redo att rusa in finns just nu två partier. Det är Piratpartiet och det är Sverigedemokraterna. En av oss kommer med all säkerhet att komma in trots medias försök att tiga ihjäl oss. Båda partierna har en stadig kärna av väljare som inte räcker till Riksdagsplats - och det är här proteströsterna spelar in något enormt.

Det kommer givetvis finnas vanliga människor, tänkande, duktiga, skickliga, som röstar på endera parti. Men oftast räcker det inte heller över 4%. De är för få helt enkelt. Eller så vill de inte chansa. Eller så vill de slå sig för bröstet och säga "Vi vann". Eller bara rösta på det som de alltid röstat på i hopp om att den här gången så ska de få de där 150 kr mer i plånboken.

Proteströsterna är det som kan skicka endera parti in i Riksdagen. Ni är viktiga för oss. Ni tänker på samma sätt som de flesta partier utanför Riksdagen. "Fan, vilka idioter de är där inne, nu ser vi till att komma in och ändra något så det blir sunt förnuft!". Ni vill också förändra. Men inte alltid finns det ett parti som driver era frågor. Så ni skickar en signal genom att rösta på någon annan. Jag har mött många av er genom åren.

Och jag skulle vilja fråga er en sak.

När ni proteströstar - Vill ni ha Frihetskämparna eller Rasisterna i Sveriges Riksdag?

5 kommentarer:

Widham sa...

Skitbra skrivet Jonathan! Så sant!

berinder sa...

+1
<3
#wordness

R. Stotzky sa...

Jag kommer att rösta på Frihetskämparna.

Det vill säga Liberala partiet, inte Piratpartiet.

Jonathan sa...

Varför anser du att Piratpartiet är mindre frihetskämpande än Liberala Partiet?

Unknown sa...

antagligen för att liberalapartiet vill legalisera droger och göra det lagligt med horor.