tisdag 26 maj 2009

K.I.S.S (Keeping It Simple for the Stupid )

Det finns ett argument som jag ofta får höra. Det är aldrig det första argumentet jag hör, utan snarare ofta det sista. Får jag höra det brukar jag ofta kanske lite självgott känna att jag har vunnit debatten.

Argumentet brukar handla om att vi är oärliga som inte säger till väljarna vad vi kommer göra i andra frågor och i början kunde jag inte hålla mig för skratt när jag fick höra det. Det finns två problem med det här argumentet. För det första är andra partier minst lika oärliga i vad de gör. De berättar inte vad de kommer fokusera på. Alliansregeringen hävdade att de skulle fixa arbetslösheten under sin mandatperiod. Jag har fortfarande inte haft ett riktigt jobb utan Alliansen satsade istället sitt politiska kapital på att försöka övervaka allt och alla, samt uttrycka önskan om att stämma mig på alla mina tillgångar för fildelning.

Det är inte direkt vad de sade att de skulle göra i valet.

Det andra är att personer som röstar på oss vet precis vad vi inte kommer prioritera bort. KD skulle gladeligen byta bort personlig integritet om de fick förbjuda homoadoptioner och aborter. F! skulle byta bort det mot kvotering in i EU-Parlamentet. SD skulle byta det om de på det viset kunde förbjuda massinvandringen.

Det gör inte vi. För vi har få andra frågor, och alla våra frågor är sammankopplade. Våra frågor handlar om vård av människan, att skydda denne personliga integritet, att se till att denne inte utsätts för rättsliga övergrepp, att se till att denne har medicin när denne är sjuk och att denne har rätt att ha en öppen och fri stadsmakt som kan kritiseras och klagas på. De andra partierna vill ofta begränsa eller förbjuda eller kvotera på det ena eller det andra sättet. Vi uppmuntar människans frihet att välja, att göra som människan vill.

Denna fråga kommer vi aldrig förhandla bort. Och vi har inte så mycket annat att komma med, vi har inget annat att distrahera oss med. Vi har bara det enda som är viktigt, det som politikerna idag mer ser som en handelsvara istället för den fundamentala rättighet det är.

Därför så kommer vi rösta med gruppen (som det antagligen kommer sitta ett eller flera svenska partier i) i alla andra frågor. Vi litar på att de tar hand om sina hjärtefrågor lika väl som vi tar hand om våra.

EU Valet pågår. Gå och rösta du också. Rösta på just din hjärtefråga.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Angående piratpartiets ickeställningstagande i frågor, följande är slutet på en teoretisk debatt mellan en piratpartist och valfri annan partiaktiv:

- Vad tycker PP i fråga X? Varför vägrar ni svara vad ni tycker om X? Är det ett seriöst beteende?

- Motfråga från PP, vad skulle ni rösta om fråga X stod mot en annan fråga, dvs ni visste att ni kunde få igenom X eller en annan fråga men ni kunde bara välja en och i den andra frågan var ni tvungna att gå emot ert eget program?

- Svar 1: Vi skulle rösta för X såklart.
- Motsvar: Så oavsett vilken annan fråga så är X er viktigaste fråga, ni är alltså ett enfrågeparti, alla andra frågor vet man inte hur ni skulle rösta på eftersom de skulle kunna ställas mot fråga X. Intressant.

- Svar 2: Men det beror självklart på vilken den andra frågan är.
- Motsvar: Så om man röstar på er så vet man inte vad ni kommer ha för åsikt i fråga X, precis det som ni kritiserar PP för. Intressant.

Holma sa...

Exakt.

Jag tycker det finns en styrka i att vara ett "en-ämnes" parti som PP.

Då kan man verkligen föra sin politik mer koncentrerat, sopa banan med den och direkt strunta i saker som de andra partierna normalt sett skulle ha kompromissat bort.

PP är nog i eftertanke det säkraste valet om man värderar dess politik högt.

Daniel Scythe sa...

Jag håller med om vad du skriver men jag skulle vara försiktig med att använda uttrycket massinvandring. Även om du skriver det i samband med Sd så är det på sätt och vis att hjälpa dem genom att använda det på ett icke nekande eller ironiskt sätt även om jag fattar att det inte är din intention. Det är ett av de där farliga orden.

Jonathan sa...

Daniel: Användningen är avsiklig för att visa att alla partier har sina kärnfrågor. Dock kunde jag gjort det tydliga genom att skriva Patriakatet i F!s fall.

Anonym sa...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場