söndag 25 januari 2009

Lögn och Konsekvens

Att ljuga är inte bara att fara med osanning. Det är en konst. Det är att förleda och inbjuda. En bra lögn är oftast planerad, man har kollat upp fakta bakom så det man ljuger om ibland kan kollas upp. En bra lögnare kännetecknas ofta av sin förmåga att inte bara hålla masken utan också övertyga. En bra lögn framförs oftast inte av personen som ljög till att börja med, utan den återupprepas av människor som tror detta är sanningen och inget annat än sanningen och det skulle de kunna svära på bibeln för och det blir oftast de som står som handfallna och vill lägga ner debatten när deras fina världsbild som någon viskat i deras öra bara är en lögn.

Politiker kallas därför oftast felaktigt för lögnare. Få politiker utanför fåfrågepartier kan sätta sig in i en fråga tillräckligt för att ljuga tillräckligt övertygande, och det är detta vi noterar med både FRA och IPRED. Tänk er - om ni vill - Eva Dahlgren sittandes med darrande röst pratandes om hur hon inte kan tjäna pengar eftersom hennes gamla musik tydligen inte säljer längre - för att personer laddar ner den. I det här skedet är jag dock övertygad att hon är en av de mer effektfulla personerna som framför lögnen men den gagnar henne - tror hon. Allt som händer är att hennes namn kommer bli ihågkommet tillsammans med Alexander Bard för att de förespråkade IPRED för att försvara en döende industri. Personen som viskade lögnerna i deras öra får vi antagligen aldrig veta namnet på.

Man kan också tänka sig en man iförd kostym (Någon M90 Uniform har han i alla händelser inte på sig) som talar om för Självaste Stadsministern om att vi behöver spana på Svenska Medborgare för att arbeta mot Yttre Hot. Den här personen försöker rädda en myndighets anseende som redan inte är alltför högt och försöker spendera statens pengar i ett försök att främja sysselsättningsterapi i Sovjetisk Anda. Det är nämnligen inte de som använder den information som samlas in, den samlar han in åt andra i hopp om att vi ska kunna få underrättelser som gagnar oss - Underättelseverksamhet är byteshandel i dess renaste form. Har du inget så får du inget.

De här lögnerna existerar av samma orsak. Båda vill säkra sin inkomst. Lobbyisten arbetar för sin arbetsgivare som givit honom ett uppdrag och han får en förstlig summa för det. Mannen i kostym vill kunna framföra användbara upplysningar från sin överflödiga myndighet för att därmed konkurrera med sina konkurenter inom civil och militär säkerhetstjänst som småflinar nedlåtande åt honom på väg till jobbet.

Så därför bli lögnen lockande. Man ljuger om att man förlorar pengar. Man ljuger om att bara en själv kan rädda landet från dess omedelbara undergång. Och politikerna lyssnar. Vem skulle vilja ljuga en Riksdagsman upp i ansiktet tänker de och surplar på sitt te. Väljarna där ute de skriker - tacka Vaktmästaren för ljudisolerade fönster - men de behöver inte lyssna. De har ju suttit på ett möte, och de vet sanningen. Tror dem. De är bara målvakter för en lögn som de lyssnar på, därför att de har sedan länge slutat lyssna på väljarna.

Därför är det dags för väljarna att ta saken i egna händer. Det är dags att se till att våra politiker är informerade om vad de röstar på. Fåfrågepartier är ett steg i den riktningen. Idag tas inte ett parti riktigt på allvar om de inte har en massa åsikter - men de mesta av de åsikterna är ändå bara utfyllnad. Det råder konsensus om en himla massa saker. Andra saker bryr man sig knappt om - I en debatt om posten så befann sig tio riksdagsledamöter i salen. Hjärtefrågor har länge varit vårt sätt att försöka påverka i den riktning vi vill och det fick en ung centerpartist vid namn Fredrik att röstas in. Hans parti sa Ja och Fredrik - som kunde röstat nej utan att någonting hade hänt - vek sig för något som varenda skolbarn får lära sig att inte vika sig för. Grupptryck.

I framtiden kommer fåfrågepartierna regera. De kommer vara en garant för att frågor verkligen på allvar tas upp på agendan. Jag förespår "Försvarspartiet" inom kort. Det är antagligen nästa punkt där folk från höger och vänster kommer samlas och gå till kamp. Och det kommer följas av fler partier som vill slå vakt om just sin hjärtefråga. Vi kommer se fler medborgare som aktiverar sig i politiken och då kommer politiken inte bli ett yrke, utan en tjänstgörelseperiod. Det kommer bli vanligare att personer har suttit som Riksdagsmän och kanske inte något man lyfter på ögonen åt. Men vi är inte riktigt där ännu. Men vi kan ta ett steg i rätt riktning.

Vi kan rösta på Piratpartiet - eller på ett annat småfrågeparti. Samma partier har suttit på varma stolar i Riksdagen i 14 år nu. De har blivit lata och på tok för bekväma. De tror inte att små partier kan utmana deras makt. Men de kan vi. Tillsammans är vi starka. En röst räknas och röstar man inte på det parti man vill rösta på för "rösten vore bortkastad" så röstar man inte. Då handlar det att man ropar "Heja den som vinner".

Inga kommentarer: