onsdag 26 mars 2008

Anti-amerikanen Pierre skriver om USA...

...och killen verkar inte ha något direkt vettigt att säga.

No matter. Jag ska genast börja att såga artiklen.

Den andra chocken var terrorattackerna den 11:e september som följdes av den tredje, det illegala Irakkriget 2003.
Att starta krig i sig är aldrig illegalt, det är en rättighet som åtföljer en nationsstat. Orsaken till kriget var förkastlig, ja men fortfarande så gör det inte kriget illegalt.

Och i den viktigaste frågan för att få slut på kriget – politiska framsteg – står president Bush naken som H C Andersens kejsare utan kläder.
I ett land som Irak så betyder politik mycket lite just nu. Det finns en regering - big deal - men den är inte lika skräckinjagande som Saddam Sadister. Massor av människor ser nu en enkel chans till att få tag i egen makt. Bushs fel, ja - men han kan inte göra någonting åt det nu.

medan ­Israel fortsätter sin expansion på ockuperad arabisk mark även efter Annapolis­mötet.
Det där var nästan skickligt forumelerat. Israel har inte fortsatt sin expansion någonstans efter Annapolismötet, vad de har gjort är tillfälliga militära kampanjer med mål att få folk att sluta skjuta raketer på deras familjer.

Själv ser jag en ny hotbild: utan ett radikalt regimskifte i Washington får vi räkna med växande motsättningar(...). Vi kan inte rösta i USA.
Måste folk ständigt bry sig om allt och alla när det handlar om USA? Jag vill se ett radikalt regimskifte i Kina som enligt mig beter sig långt värre än USA. Bush sitter inte kvar länge, nästa president kommer antagligen bara behöva städa upp efter idioten.


Men vi kan och bör tala om internationellt samarbete istället för amerikansk ensamgång, om att söka politiska lösningar framför rent militära, om dialog och inte isolering, som i fallen Hamas och Kuba men även vad gäller Taliban, Hizbollah och den irakiska motståndsrörelsen.
Javisst, vi ska genast påbörja förhandlingar. Yea right. De här goda herrarna kommer förhandla med oss när Israel är förintat och dess befolkning dödad, när Afganistan lyder under Talibanernas piskor återigen (har ni redan glömt hur det var?) och när en ny Saddam styr Irak med järnhand och åker ut på landet för att gasa lite Kurder.

McCain tycks vilja fullfölja Bushs politik medan demokraterna ännu inte sagt något konkret om baser eller FN:s roll.
Har du ett bra förslag för att lösa detta vill jag gärna höra det, men en sådan här situation löser sig inte på en femöring.

Ett sådant scenario skulle motsvara vad flera högerradikaler krävde redan 1988 i sitt ökända ”Projekt för ett nytt amerikanskt århundrade”, som talade om ”en stark militär närvaro i regionen ... för att försvara vitala amerikanska intressen”.
Du menar dokumentet som pekas ut som ett bevis för att USA orsakade 9/11? Texten i sig är inte speciellt konstig, den skrevs då Sovjet fortfarande existerade och Carterdokrinen gäller fortfarande. Olja är och kommer under överskådlig framtid vara det som styr USAs intressen.
Carterdoktrinen säger helt simpelt att angrepp från yttre makt i det området ses som ett angrepp mot USAs vitala intressen. Om det fanns Olja på Gotland skulle Sverige säga samma sak om Gotland.

FN:s roll får inte reduceras till att ”städa upp” efter USA eller att godkänna en fortsatt amerikansk militär närvaro mot parternas och regionens ­vilja.
You hit the spot. Problemet är att FN i den här situationen inte kan göra mycket annat än just det. Och regionens vilja är just nu att alla utlänningar ska sticka så de kan utse en ny diktator i lugn och ro. För all del, låt dem. Inte mig emot.

Bushs illegala krig
Och så var vi där igen. Se punkt nr 1.

Irak har också blivit en värsta klassens kvinnofälla. Amerikanska antropologen Diane King har beskrivit hur systematiska massvåldtäkter av samma typ som i Balkan, Rwanda och Darfur tillämpas i Irak.
Så som det här är skrivet kan man nästan tro att Amerikanerna ligger bakom. Faktum att jag har sökt över halva internet och inte hittat någonting som säger att någon på någon sida gör detta. Jag skulle väldigt gärna vilja se en artikel på ämnet och kommer dedikera den och personen som hittar den ett blogginlägg.

Genom att ”så sitt frö i en fiendes sköte”
Som britterna sa på 1200:talet till Skottarna. "We shall breed you out!". Kom igen, bättre kan du väl. Det där var bara fånigt. Inte för att resten inte var det. Anti-USA propaganda går att hitta lite överallt och den är minst lika fånig som den äkta varan från deras fiender.

Och det var allt för idag
Inga kommentarer: